Idrott i Vietnam

Sport i Vietnam var inte särskilt välorganiserat när de var under franskt styre, men vietnamesisk sport har förbättrats och ökat drastiskt sedan 1975. Det är sedan dess som många vietnamesiska idrottare började vara med på internationella idrottstävlingar och event. Idag håller miljoner av människor i alla olika åldrar på med sport. Du kan ofta se barn som tar karatekurser eller äldre personer som spelar badminton i parkerna. Det finns lika många olika typer av sport i Vietnam som det finns byggvaror på Byggmax.se. Fotboll, cykling, boxning, simning, tennis, aerobics, judo och karate är bara några få av de sporter som idag utövas i landet.

Många olika sporter

Fotboll är den mest populära sporten i Vietnam och du kan se många små fotbollsplaner i städerna och byarna. När det är fotbollsmatch på gång samlas vietnameserna på kaféerna, pubarna eller restaurangerna för att kolla tillsammans. Om deras lag vinner matchen går åskådarna ofta ut på stan och firar hela natten. Även handboll är populärt, både att utöva och att se på som match. Ett exempel är när Vietnamn besegrade Iran i Asiatiska mästerskapen och det firades natten lång. De kinesiska sporterna är fortfarande populära i Vietnam, såsom ping pong, badminton och minifotboll. Även sporter från andra delar av världen som t.ex. judo, karate eller taekwondo är populärt, speciellt bland den yngre generationen. De äldre föredrar sporter som tai chi och bordtennis. Vietnam har många olika sportklubbar och träningscenter där idrottsproffs tränar. Några av de sporter där vietnamesiska idrottare rankar högt är schack, kungfu och skjutning. Eftersom Vietnam har en lång kustlinje, på nästan 3 444 km, är vattensporter mycket populära i landet. Snorkling och dykning är exempel på två vattensporter som ofta utövas.

Friluftsliv och bergsklättring

Vietnam har även stor potential att bli en plats där folk från hela världen samlas för att uppleva friluftsliv och äventyr. Det finns till exempel många fina vandringsområden, speciellt uppe i den norra delen av landet. Tack vare den minst sagt varierande naturen kan man även bergsklättra, paddla kanot eller kajak, surfa och kite-surfa. Om man vill prova på att vandra i landet så är det lättast att göra det i de nordöstra bergen runt Sa Pa. Det är också startpunkten för klättring uppför landets högsta berg; Fan Si Pan. Den utmaningen ska dock enbart göras av mycket erfarna. Man kan även besöka de många nationalparkerna, som till exempel Cat Ba, Cuc Phuong och Cat Tien. En annan idrott som har börjat bli mer och mer populär i Vietnam är golf och det finns idag många utmärkta golfbanor i landet. Områdena runt Ho Chi Minh City, Hanoi, Phan Thiet och Da Lat rekommenderas. I Vietnam är det sannerligen många som sportar och fysisk aktivitet värdesätts högt. Oavsett vad man själv gillar för sport är det nästan garanterat att man kan hitta någon i landet som utövar samma idrott.