Vietnams väder

Vietnam har tropiskt monsunklimat och tre årstider. Årstiderna är, den kalla, den varma och den blöta. Man skulle också kunna säga att Vietnams väder, på grund av landets geografiska läge, styrs av sydvästmonsunen från april till september och av nordostmonsunen från oktober till mars. Sydvästmonsunen är varm och blöt, medan nordostmonsunen är kall och inte fullt så blöt. Planerar man en resa till Vietnam efter väderförhållanden är det bästa att dela in landet i tre regioner. Den norra, den centrala och den södra. Temperaturmässigt skiljer de tre regionerna sig inte särskilt mycket förutom att Hanoi och områdena norrut kan upplevas som kallare i december och januari.

Vädermässigt tre regioner

Det kan bli kraftigt regn i Vietnam, men aldrig samtidigt i alla regioner. Den norra regionen är sval till kall från november till mars. Speciellt december och januari kan upplevas som kyliga. Under denna period kan det också uppstå kraftig dimma som varar i flera dagar. Det är mest regn i juli och augusti, de centrala delarnas kustområde skyddas till stor del från sydvästmonsunens regn av Truong Sonbergen, medan det omvända råder under nordostmonsunen. Från augusti till november kan kraftiga tyfoner från västra Stilla havet drabba kustområdet. Den södra regionen, speciellt Mekongdeltat får mycket regn och har ett varmt fuktigt klimat när sydvästmonsunen råder. Juni och juli är de blötaste månaderna.

När är det bäst att resa

När är det då bäst att resa till Vietnam? Som framgått ovan beror det på vart i Vietnam man tänkt sig resa. Generellt sett kan man säga att resmål i norr, till exempel Hanoi är bäst i oktober, november och december. Kuststräckan från Hue till Nha Trang bjuder på bäst väder under första halvan av året, från januari till slutet av juli, medan de södra delarna med Saigon och Mekongdeltat har bäst väder från november fram till mars eller april. Med bäst väder menas här minst risk för regn, kyliga temperaturer och kraftiga vindar. Bryr man sig inte om vädret kan man besöka landet året om.

pitch