Vietnamesisk mat – en kryddstark resa

Om du någonsin får nöjet att resa till en av Asiens pärlor, Vietnam, så måste du förbereda dig för en resa full av god mat. Vietnam gränsar till stormakten Kina, Laos och även Kambodja, så starka matinfluenser har såklart inspirerat till de spännande smakerna som Vietnam har att erbjuda.

 

Fräsch mat ifrån både hav och land
Vietnam är ett land som har både ett rikt fiskeliv och även en natur fylld av berg, fält och skog. Ingredienserna till Vietnams härliga mat hämtas ifrån alla naturresurser. En av de absolut vanligaste ingredienserna i vietnamesisk matlagning är såklart fisksåsen. Nästan varenda restaurang har sin egen fisksås. På grund av den stora fiskeindustrin så är tillgången till bra och färsk fisk stor, även för de mindre restaurangerna. Fisksåsen skiljer sig en del ifrån norra Vietnam och södra. I norra Vietnam är fisksåsen mer salt eftersom det är vanligare att använda en saltare soja i matlagningen än i söder. I söder blandar man gärna ut sin fisksås med både lime och socker. Matkulturen skiljer sig som sagt en del ifrån norr till söder, detta beror på att norra Vietnam nämligen har starka influenser av Kina och den kinesiska matkulturen.Vietnamesisk mat – en kryddstark resa 22

 

Spännande gatumat
Som i många andra länder har även Vietnam massor utav spännande gatumat. Vietnameserna älskar att snabbt kunna köpa en bit mat på stan. Förutom färdiglagad mat säljs även grönsaker och frukt på gatorna. Wok med både kyckling, fläskkött och skaldjur är mycket populärt i Vietnam och har ofta smaksättare som lime, citrongräs och chili. En annan favorit är de kända vårrullarna, om dessa har vandrat ifrån Kina finns det nog flera åsikter om, men omtyckta är dem. Precis som på andra ställen så varierar matpriserna beroende på vart man går. Man kan äta ett bra mål för cirka 20-30 svenska kronor på en vanlig lunchrestaurang och skulle man däremot gå på ett finare ställe kan det hamna på cirka 200 kronor.

 

Vad man än väljer att äta i Vietnam så kan man vara säker på en riktig smaksensation. Vietnamesisk mat är influerad av både kinesiska smaker, men även de spännande indiska kryddorna som har vandrat till Vietnam via de gränsande länderna Kambodja och Laos.

pitch