Vietnam och det vietnamesiska köket

Att åka iväg på en resa är alltid lika spännande. Variation är a och o, så därför bör du prova något nytt exotiskt land inför din nästa resa. En destination som blivit alltmer populär under senare år är Vietnam. En pärla som börjat uppmärksammas mer och mer av västerlänningar efter att landet börjat öppna upp sig mot omvärlden. Tidigare var det ett stängt och krigsdrabbat land varför inte heller turismen blomstrade. Med en fantastisk asiatisk natur och en kuststräcka lika lång som landet självt är det dock inte märkligt att turismen nu växt till en av landets absolut största industrier. Vietnam är den asiatiska havspärlan!

Sevärdheter i Vietnam

Det finns mycket att se och göra i Vietnam, från norr till söder. Om du flyger till Vietnam landar du troligen i Ho Chi Minh, även kallat Saigon. I Ho Chi Minh ligger nämligen den internationella flygplatsen Tan Son Nhat, som har direkta flygförbindelser med Europa. Ho Chi Minh som är beläget i södra Vietnam är faktiskt landets största stad, före huvudstaden Hanoi. Det kryllar av sevärdheter i staden som är landets mest välbesökta av turister från alla världens hörn. Det finns även mängder av fina restauranger och lyxiga hotell.

Efter att du utforskat de södra delarna av Vietnam rekommenderas att du även tar en tur till huvudstaden Hanoi. Även där finns en uppsjö av sevärdheter som är väl värda att besöka. I staden finns exempelvis det berömda Ho Chi Minh-mausoleet där den tidigare nordvietnamesiska presidenten Ho Chi Minhs balsamerade kropp finns. I närområdet finns också mängder av fina stränder, vackra Ha Long-bukten som är ett av Vietnams fem världsarv, och mystiska Parfym-pagoden som ligger ungefär sex mil från Hanoi.

Det vietnamesiska köket

När du besöker Vietnam får du inte missa att njuta av det vietnamesiska köket. Det är kanske inte lika känt som det kinesiska eller japanska, men ack så gott med mängder av smakupplevelser. I storstäderna Ho Chi Minh och Hanoi kryllar det av fina restauranger där du har möjlighet att prova på det mesta ur det vietnamesiska köket.

Det vietnamesiska köket präglas av stor variation med fisk och kötträtter, men också mycket vegetariskt. Den vegetariska matlagningen har en lång tradition i Vietnam på grund av buddhismens historiskt starka ställning i landet. Vanliga ingredienser i maträtterna är sojasås, bönsås, färska örter, pasta, ris, frukt och grönt. Matkulturen skiljer sig dock mycket åt mellan norra, centrala och södra Vietnam, så om du har förmånen att besöka olika delar av landet bör du även passa på att utforska den lokala matkulturen.

pitch