Res till pulserande Ho Chi Minh

Med sina miljontals mopeder som strömmar fram över vägar och trottoarer är Ho Chi Minh City en stad i ständig rörelse. Staden som grundades 1698, och ända fram till 1975 bar namnet Saigon, är idag Vietnams ekonomiska nav. Tempot är svårt att undgå, endera älskar du det eller så lämnar du staden så snart du kan. Det finns dock en charm i det hektiska gatulivet. Staden har genomlevt krig och kolonialism som gjort att den numera är en salig blandning av fransk kolonial arkitektur, hypermoderna skyskrapor och låga betonghus med rostiga plåttak.

Makalös gatumat och trendiga caféer

Vietnam är just nu billigt att resa till och i Ho Chi Minh finns det oändliga tillfällen att unna sig både det ena och det andra. Ta dig upp tidigt på morgonen och vandra bland fiskhandlare, slaktare och fruktförsäljare längs med De Tham Street i stadsdelen Pham Ngu Lao och låt alla sinnen fyllas av detta vardagens skådespel! Glöm inte att testa en vietnamesisk baguette, Báhn Mì, med valfri fyllning. Här finns mat överallt och med tanke på den låga prisnivån är det bara humöret som styr vad man ska äta och dricka. Stadens snabba ekonomiska tillväxt har gjort att utbudet att trendiga restauranger och caféer fullständigt exploderat. Samtidigt står gatumatskulturen fortfarande stark.

Här är historien ständigt närvarande

I Ho Chi Minh finns många sevärdheter för den som intresserar sig för landets historia. Ett måste är Krigsminnesmuseet som grundligt visar hur det vi i väst kallar Vietnamkriget påverkade, och fortfarande påverkar, detta land. Inte långt ifrån staden ligger de från kriget kända Cu Chi tunnlarna som även de är värda ett besök. Det kan vara en utmaning att ta sig fram i staden som har åtta miljoner invånare, här finns ännu ingen tunnelbana och bussnätverket är ineffektivt på grund av den tunga trafiken. Det går bra att promenera i Ho Chi Minh men vakta dina ägodelar noga, dessvärre förekommer det ofta att tjuvar på mopeder rycker väskor och värdesaker av turister.

pitch