Klassiska vietnamesiska rätter

Vietnamesisk mat är till stor del baserad på ris i olika former, och rätterna i det vietnamesiska köket kan i princip delas in i huvudkategorier beroende på vilken typ av ris som ingår i rätten – det finns ångat ris, kladdigt ris, risnudlar, rispannkakor, risgröt och mycket annat. När riset kombineras med fisksås, kryddor som mynta och citrongräs och råvaror som fläsk, skaldjur, biff, kyckling och tropiska frukter (till exempel banan, rambutan, papaya och mango) får man fram de smaker som är karakteristiska för den vietnamesiska maten.

Något som är mycket typiskt för vietnamesisk mat är en sås som finns som tillbehör till i princip alla rätter (morgon, middag, kväll) och som äts till vardags i de allra flesta vietnamesiska hem. Den heter nước chấm och består av fisksås, limejuice, chili, vitlök och socker. Den är en saltig, kryddig och söt sås med fiskkaraktär som används för att doppa huvudrätterna i.spring-rolls-468156_640

Ett exempel på en rätt som absolut ska doppas i nước chấm är bánh cuốn. Bánh cuốn är en rätt som i huvudsak består av något som liknar ångade riskakor. När de tillagas skapar kocken en smet bestående av bland annat rismjöl, som sedan ångas. Dessa mjuka riskakor fylls sedan med till exempel fläskkött och svamp, och toppas med friterade bitar av schalottenlök.

En rätt som de flesta som är bekanta med det vietnamesiska köket tänker på direkt när de hör ”klassiska vietnamesiska rätter” är nudelsoppan phở. Nudelsoppor är mycket vanliga inom det vietnamesiska köket, och ordet ”phở” syftar egentligen på nudlarna, och inte soppan. Däremot har ordet kommit att förknippas med just den här soppan, som består av kyckling och biffkött, groddar, limeklyftor, basilika, mynta, koriander, lök och en buljong med till exempel chili och fisksås. Och nudlar, så klart.

En tredje rätt som är klassisk i Vietnam är vårrullar. Med ”vårrullar” åsyftas dock inte den friterade varianten som vi är vana vid i Sverige, utan en fräsch, genomskinlig vårrulle som är fylld med grönsaker snarare än kött (ibland innehåller de dock räkor).

Om det vietnamesiska köket inte är för dig, och du föredrar svensk husmanskost eller klassiska hamburgare, behöver du inte ens åka hemifrån för att tillfredsställa dina matbehov. Du kan nämligen beställa catering från Primacatering.se och få rätter som biff á la Lindström, fläsklägg med rotmos och köttfärslimpa med gräddsås och lingon levererade till dig.

pitch