Inför resan till Vietnam

Att veta lite om landet man ska resa till är alltid bra; Vietnam ligger i Sydostasien, har över 84 miljoner invånare och huvudstaden heter Hanoi. Landets officiella språk är vietnamesiska, men det finns även en del minoritetsgrupper som talar sitt eget språk. Den absolut största religionen i landet är buddhismen vilken utgör ungefär 65-70 % av befolkningen. På andra plats kommer katolicismen som cirka 8 % av befolkningen tillhör, men det finns även några mindre religioner i landet vilka är; konfucianism, daoism, caodai och hoa hao.

Bra att veta
När du letar efter nya resmål i Vietnam finns det många andra sätt att göra det på än att bara använda internet. Det finns exempelvis många tv-kanaler som visar reseprogram och på detta sätt får du se saker och platser med egna ögon istället för att bara läsa en text. Vietnam blir ett allt större och större resmål för oss svenskar, vilket inte alls är konstigt med tanke på landets fantastiska natur, klimat och mat samt att det är ett väldigt prisvänligt resmål. Vill du resa till Vietnam kommer flygturen att ta dig minst 13 timmar. Tidsskillnaden mellan Sverige och Vietnam varierar beroende på om vi har sommar- eller vintertid för tillfället, +5 timmar vid sommartid och +6 timmar vid vintertid. För en resa till Vietnam som är kortare än 15 dagar behöver svenska medborgare inget visum, däremot måste ditt pass vara giltigt minst sex månader efter hemresan. Vid resor utomlands bör alltid din vaccination ses över. Krav och rekommendationer kan ändras med tiden och därför bör du kontakta din läkare eller vaccinationscentral för att få korrekt information.Inför resan till Vietnam 11

Klimat
Vietnams tropiska monsunklimat består av tre olika årstider; en kall, en varm och en blöt.
Under november-februari är den kalla, april-maj den varma och juni-oktober den blöta. Många upplever att den bästa tiden att besöka landet är mellan april och september om man är på den östra sidan. Landets västra sida brukar däremot visa sin bästa sida mellan oktober och mars.

Valuta
Valutan i Vietnam heter dong. Valören på sedlarna börjar vid 200 och finns ända upp till 500 000-sedlar. Många av sedlarna liknar varandra, så var noga med att titta efter vilken valör du betalar med. Hur mycket eller lite du vill spendera på din resa är helt upp till dig. En middag kan kosta mellan 50-140 kronor, fem stjärniga internationella hotell går att boka för cirka tusen kronor per natt samtidigt som det går att hitta ett enklare hotell med AC för 100-300 kronor per natt. Glöm inte av att pruta när du är på plats då detta ofta är en självklarhet på många ställen i Vietnam.

pitch