Hanoi

Hanoi är Vietnams huvudstad. Trots det är Hanoi inte landets största stad (den titeln innehar Ho Chi Minh-staden), utan den näst största, med ungefär 6,5 miljoner invånare. Befolkningen sägs också öka med en miljon om året, då vietnameser så väl som invandrare söker sig till staden. Att staden styrs av en kommunistdiktatur är inte något Hanoi-borna själva verkar bry sig märkbart om. Många har istället inställningen att kommunismen snart kommer att ha blåst bort. Vietnameserna är ett folk som ser ljust på framtiden. Medan många i västvärlden fortfarande förknippar landet med kriget, har den stora majoriteten av Vietnam, 75 procent, aldrig upplevt krig: de är under 35 år, och således för unga för att ha varit med på den tiden.Hanoi_chua_tran_quoc_1

Denna framtidsanda tar sig fysiskt uttryck i Hanoi – man bygger som aldrig förr. River gör man också, för att sedan bygga nytt. Till exempel arbetas det med att riva ned de gråa betongbyggnaderna från Stalineran, och ersätta dem med moderna byggnader. Samtidigt finns det gamla kvar, som kontrast till allt det nya: sjöar, parker, pagoder, tempel och arkitektur från den franska kolonialtiden.

Om man besöker Hanoi måste man ta sig till Gamla stan. Här tillfredsställs alla behov hos den som antingen älskar mat eller shopping, eller både och. Restaurangerna är ofta bara ett hål i väggen, men serverar god, vietnamesisk mat för en billig peng. Vad gäller shopping kan man hitta allt i Gamla stan som man kan tänka sig i Vietnam: silkessjalar, lackaskar, väskor, tyger, skor, lampor… Allt till fyndpriser. Det bästa sättet att uppleva Gamla stan är att bara ströva genom den, utan att ha en särskild plan eller något särskilt mål.

Något som lockar allt fler svenskar efter att ha besökt Hanoi och Vietnam är att bosätta sig i landet. Det går fortfarande att bo relativt billigt i städerna i Vietnam, men när man börjar närma sig de billigaste boendena sjunker standarden drastiskt. En enkel renovering som man kan göra om man ändå vill ha en billig hyra är att installera ett minikök. På så sätt får man nya och fräscha arbetsytor utan att behöva göra en full köksrenovering, som kan bli kostsam. Du hittar flera olika modeller av minikök på Buildor.se.

pitch