Ha Long-bukten

Det finns mycket vackert att se i Vietnam. Om man behöver bevis för det innan man investerar i en resa till landet räcker sannolikt det faktum att det finns hela fem världsarv i Vietnam. Ett av dem är Ha Long-bukten, som lockar med sin vackra natur. Ha Long-bukten ligger i norra Vietnam, och är där en av de största enskilda turistattraktionerna, kanske den allra största. Bukten består av ett ungefär 1 500 kvadratkilometer stort vattenområde, där 1 969 kalkstensöar i monolitform ligger utspridda. Av dessa knappa 2 000 öar har 989 givits ett namn, de flesta efter de formationer de bildar. Några exempel är Voi, som betyder Elefant, Ga Choi, som betyder Kämpande tuppen och Mai Nha, som betyder Taket. Hela bukten heter på vietnamesiska Vinh Ha Long, som betyder Den nedstigande drakens bukt.Halong_Bay_in_Vietnam

Ovanpå varje monolit växer tät djungelvegetation. Förutom att dessa monoliter är spektakulära att titta på från utsidan, finns dessutom stora grottor i många av monoliterna, som i flera fall är ihåliga. Den största grottan i området heter Hang Dau Go på vietnamesiska, vilket betyder Timmergrottan. Grottan har tre stora kammare, som består av en mängd stalagmiter och stalaktiter. När en grupp franska turister besökte grottan i slutet av 1800-talet gav de också grottan ett annat namn, Grotte des Merveilles, det vill säga Undrens grotta.

Öarna är dock inte bara vackra att se på, vissa av dem tjänar också ett mer praktiskt syfte. På vissa av öarna har lokalbefolkningen byggt upp flytande fiskebyar, vars invånare använder sig av det grunda vattnet i bukten. Det är gott fiskevatten, då det finns runt 200 olika fiskarter och 450 molluskarter runt monoliterna. Förutom fiskar och mollusker hittar man också bantam-höns, antiloper, apor och leguaner i den lokala faunan.

Om en filmentusiast på besök i Vietnam tycker sig känna igen Ha Long-bukten beror det på att platsen användes som inspelningsplats för Bondfilmen Tomorrow Never Dies från 1997, där ett stealth-fartyg har sin bas i bukten.

När du är i Vietnam passar du säkerligen på att prova det lokala köket också, förutom att beskåda den vackra naturen. Om du skulle sakna den vietnamesiska maten när du kommer hem, och vill prova att laga den själv, hittar du mängder av recept från hela världen på Matklubben.nu.

pitch