Går det att serva vin till vietnamesisk mat?

Vietnamesisk mat och vin kan vara aning svårt att kombinera. Även om vietnamesisk mat är mindre het till styrkan än till exempel thailändsk mat är den mycket smakrik. Kombinationen kryddor och ingredienser kan göra det svårt att hitta rätt vin till det vietnamesiska köket men det är långt ifrån omöjligt.

Till vietnamesisk mat går det att servera öl som alternativ till vin. Eftersom alla rätter har sin unika karaktär i det vietnamesiska köket kan det vara bra att planera inköpen av dryck i god tid inför middagen. Här får du lite tips på drycker när du vill sätta guldkant på middagen.

Viner som passar till vietnamesisk mat

När det kommer till vin kan en Ripasso passa till de mer kraftfulla vietnamesiska kötträtterna. Den något kryddstarka vietnamesiska biffgrytan Bo Kho kan med fördel serveras men rödvin. Det finns Valpolicella Ripasso som klarar kryddkombinationen. För kombinationen av stjärnanis, sechuanpeppar och chili klarar av rött vin. För att låta vinet komma till sin rätt kan du vara aningen mer sparsmakad med chili än om du serverar öl till rätten.

Vin passar även till vietnamesiska vårrullar, då kan du med fördel välja ett vitt vin. Har du stark dippsås till vårrullarna kan du med fördel välja en aning sötare vin, Riesling är ett bra alternativ. Serverar du vårrullarna utan stark dippsås kan exempelvis en krispig sauvignon blanc var ett mer passandande alternativ.

Vietnamesiska fiskrätter eller skaldjursrätter med lime och chili kan även matchas med vita viner som har en sötma. Det krävs samtidigt en viss friskhet för att rätterna ska blomma ut. Känner du dig osäker på viner kan du alltid välja en lager eller en öl med en viss beska till vietnamesisk mat. Både vin och öl finns ofta även som alkoholfria alternativ som passar bra med vietnamesisk mat.

Vietnam producerar även eget vin

Trots att Vietnam var ockuperat av Frankrike är vinproduktionen i Vietnam relativt ny. Det är inte helt enkelt att odla vin i Vietnam på grund av det tropiska klimatet. Det finns några svalare områden där exempelvis vinhuset Vang Dalat har lyckats ta fram riktigt bra viner. Genom att bland annat importera sticklingar från Sydafrika har de lyckats få fram viner som håller bra kvalitet.

Mycket av vinproduktionen stannar inom Vietnam men en del exporteras även till bland annat Japan. Vin i Vietnam har precis som i många andra länder fått en ökad efterfrågan, framför allt från medelklassen.

pitch