Bra böcker om Vietnam

Bra böcker om Vietnam

Vietnam är ett land med en lång och komplicerad historia. Under många år har landet präglats av ockupation av olika stormakter, från Kinas invasion redan under 200-talet till det franska koloniala styret och sedan det blodiga kriget med USA under 70-talet. Detta gör att Vietnam är ett spännande land med många nivåer att utforska kring hur historia och samhälle präglar dess invånare. Många böcker har blivit skrivna i ämnet, både från inhemska författare men också från många journalister och ex-militärer som varit där och rapporterat från plats. Vietnam kan skildras på många olika vis beroende på vems perspektiv vi följer. Vad är egentligen rätt och fel när det gäller en författares skildring av något så komplicerat som krig?

Symbol: Top secret

Symbol: Top secret

Vietnamkriget som litteratur

Letar du efter böcker om Vietnam så kommer du hitta de allra flesta på temat Vietnamkriget. Dessa blodiga decennier sände chockvågor över hela världen och är än idag en av de största politiska och humanitära katastroferna. Krigets historia skildras i åtskilliga faktaböcker, samtidigt som både soldater, politiker, civila och redan etablerade författare valt att skriva skönlitteratur på ämnet. De allra kändaste böckerna om Vietnamkriget är bland annat journalisten Michael Herrs bok “Dispatches” som kom ut redan 1977. Detta var en av de första amerikanska böckerna som skildrade kriget från soldaternas perspektiv. Innan den var det få återkommande militärer som ville tala om kriget. En av de mest populära inhemska författarna är Duong Thu Huong som har skrivit många böcker om tiden under och efter kriget. Hennes verk “Paradise of the Blind” är nu bannlyst i Vietnam på grund av den starka kritik mot den moderna politiska utvecklingen hon uttrycker där. Det är en bra idé att läsa eller lyssna på ljudböcker om Vietnam om du ska besöka landet. Som besökare kommer du kunna förstå kulturen och samhället bättre med lite kunskap om detta lands komplicerade historia.

Andra böcker om Vietnam

Det komplicerade kriget har som sagt tagit upp mest fokus i Vietnams historia. Många böcker och filmer skildrar ämnet från både amerikanska soldaters perspektiv och från de vietnamesiska civila som drabbades. Men även den tidigare historian i Vietnam har inspirerat författare. Graham Greens “Den stillsamme amerikanen” är en av de mest lästa och uppskattade böckerna om Vietnam som också blivit film. Berättelsen tar plats under det franska koloniala styret och beskriver hur en amerikansk officer begår övergrepp mot civila vietnameser, uppfylld av patriotism och USAs förträfflighet. Boken gavs ut redan 1955 men förutsåg redan då hur infekterad konflikten skulle komma att bli. Patrick Hollands bok “The Darkest Little Rooms” är en modern historia som fått stort genomslag då den berättar om grymhet och bristen på mänskligt värde i det moderna Vietnam. Båda författarna blandar en deckarhistoria med den mörka bakgrunden av ett omskakat land där lagar och regler inte längre råder.

pitch