4 vietnamesiska rätter att testa på!

I Sverige är matkulturen väldigt bred och det finns rätter från alla olika delar av världen att testa på. Om det är ett kök du borde titta närmare på är det matkulturen från Vietnam. Du kanske redan visste detta, men det vietnamesiska köket är faktiskt känt över hela världen och främst är det troligtvis maträtten Pho som har orsakat populariteten. Något som verkligen urskiljer matkulturen i Vietnam är att de är mycket duktiga med att kombinera olika råvaror och alltid är det färska produkter som gäller. Vill du inte leta upp en vietnamesisk restaurang här i Sverige kanske landet blir nästa alternativ när det är dags att bege sig ut och resa.

I Vietnam är man väldigt mån om att ha middagsfrid och utseendet på maten är också av största vikt. Det man stoppar i munnen ska se lika vackert ut som det smakar gott och därför älskar man att mixa och matcha mellan olika färgkombinationer och former. Tomater skärs i vackra former som t.ex. rosor och bli inte förvånad om gurkan på din tallrik kommer i form av en krokodil. Detta gör det extra roligt att resa med t.ex. barn, eftersom vietnameser mer än gärna lägger lite extra tid på att underhålla småttingar när det är dags att äta.

Rätter att testa på

Det finns mängder med olika typer av maträtter att testa på från det vietnamesiska köket, men några sticker ut sådär lite extra. Är du modig av dig kan du testa på kött från orm eller varför inte lite friterade insekter till efterrätt? Inte det? Oroa dig inte! Även om matkulturen är väldigt äventyrlig så finns det mängder med andra maträtter som inkluderar fläsk, kyckling eller t.ex. oxe.

Pho – Pho är Vietnams nationalrätt och är en härlig nudelsoppa med basilika. Utöver nudlar kan du välja mellan biff eller kyckling, men soppan går även att få med enbart grönsaker. Nudlar äts väldigt frekvent i Vietnam. Man äter t.ex. nudlar till allt från frukost till middag.

Goi Cuon – Vårrullar är en stor favorit hos många människor och vill du smaka på några utöver de vanliga måste du testa på goi cuon. Dessa vårrullar är tillverkade i rispapper och innehåller tigerräkor, koriander och papaya. Goi cuon är ett utmärkt exempel på hur vietnameser blandar olika råvaror för att skapa en explosion av smaker!

Banh Mi – Ibland vill man få i sig något snabbt och vad är då bättre än en smörgås? Banh mi är en smörgås som ofta säljs i gatukök och som består av grönsaker och kött. Vilket kött du vill ha bestämmer du själv och allt fylls sedan i en mjuk och härlig baguette.

Che – Naturligtvis ska man även testa på en efterrätt på riktigt vietnamesiskt vis. Che kan låta lite tråkigt, men är faktiskt riktigt gott och något man bör testa på åtminstone en gång. Rätten består av bönor och ris som blandas i len kokosmjölk. Mums!

pitch